Monday, 11 June 2007

Αυθαιρέτως και αναιδώς πιθανόν

Μετά το τετραήμερο στη Μύκονο έκανα την εξής ερώτηση εργασίας «αν η Μύκονος και κάθε νησί και κάθε ορεινός οικισμός δεν είχε κτιστεί αυθαίρετα με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων και τα διατιθέμενα μέσα, αλλά με βάση κανονισμούς αντίστοιχους με τον ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό, θα ήταν όμορφη?»
Η απάντηση έρχεται μόνη της, τι όμορφο έχει προκύψει από το 1928 οπότε θεσπίστηκαν όροι και όρια? Όχι πείτε μου. Κτίρια εν σειρά και ανήλιαγοι δρόμοι γεμάτοι αυτοκίνητα και ασχήμια.

Στην παρακάτω φωτογραφία είναι σπίτια φτιαγμένα νόμιμα, αλήθεια τι ομορφιά έχουν, και γιατί δεν είναι καλύτερα τα αυθαίρετα της επόμενης φωτογραφίας?




Γιατί πρέπει να χτίζουμε στα βουνά ανά 4 στρέματα και να μην οριοθετήσουμε περιοχές, να κάνουμε ύδρευση και αποχέτευση και να λέμε κάντε εδώ ότι θέλετε μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα πχ. Δηλαδή να κάνουμε τις υποδομές για να δημιουργούνται χωριά, κι όχι βίλες, άσπρες πληγές στα πέτρινα βουνά. Κι οι δρόμοι μόνοι τους θα γίνουν, όπως στους νησιωτικούς και ορεινούς οικισμούς.





Γράφοντας αυτά προσπαθώ να φανταστώ αν με αυτούς τους όρους θα είχα κάνει το εξοχικό. Νομίζω ναι, γιατί θα ένοιωθα μεγαλύτερη σιγουριά έχοντας γείτονες, γιατί θα είχα κοντά και κανένα ψηλικατζίδικο και δεν θα πήγαινα 5 (x 2) χιλιόμετρα να πάρω σπίρτα να ανάψω τσιγάρο, θα είχα μικρότερο κήπο αλλά πιο σοφά φτιαγμένον ώστε να εξασφαλίζει την απομόνωση μου και γενικώς θα είχα προσαρμοστεί. Γιατί δηλαδή, λίγο θα μου έπεφτε πχ ένα σπιτάκι σε 300 μέτρα στη Μύκονο, στη Φολέγανδρο, στη Σκόπελο, στην Νεόπολη (η φανταστική Νέα Πόλη κατά την πρότασή μου) αντί σε 4 στρέμματα στη μέση του πουθενά?



Ο νόμος με το μοναδικό άρθρο που θα επέτρεπε τη δόμηση μόνο σε οικιστικές περιοχές, θα προέβλεπε και μια ποινή για τους παραβάτες. Οτιδήποτε κτίζεται εκτός αυτών, θα κατεδαφίζεται άμεσα. Εύκολη η διαπίστωση της παρανομίας αφού θα έκανε μπαμ η κατασκευή από χιλιόμετρα μακριά. Θα στερούσε βέβαια από πισίνες και άλλα τινά, αλλά μπορούσαν να οριστούν περιοχές που θα αποκτούσαν τελικά την όψη της Ρόδου, δηλαδή μεγάλα οικόπεδα, πισινούχα και βίλες μέχρι χ τετραγωνικά. Να πάνε όλοι μαζί, και να αφήσουν τη λαϊκή αρχιτεκτονική να ξανανθίσει και να ξαναβρεί το νόημα της.

Για να ακούσω πως σας φαίνεται η ιδέα μου, η οποία δεν μπορεί φυσικά να εφαρμοστεί πια. Χάθηκε η ευκαιρία όταν επιτράπηκε ο τεμαχισμός της γης με συγκεκριμένο σχήμα και διαστάσεις. Ρίξτε καμιά ματιά στο google earth να δείτε από ψηλά πως φαίνονται τα νησιά και θα δείτε ότι όλη η ομορφιά είναι η οικοδομική αναρχία τους. Εκεί που θα δείτε ορθογωνισμένη γη, εκεί και η ασχήμια.

19 comments:

John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Προσυπογράφω! Ανενδοίαστα...
:-))

Pico said...

Με προβληματίζεις...

Aurora* said...

Pico αυτό θέλω, να προβληματιστούμε όλοι

Menios said...

Χαίρομε που σε διάβασα..
Καλημέρα.

zepos said...

Οι συγκρίσεις με το παρελθόν, κατά την άποψή μου πάντα, ίσως είναι σκόπιμες για να δείξουμε το αλοπρόσαλλο & άσχημο παρόν, αλλά δυστυχώς δεν προσφέρουν καλό παράδειγμα. Οι κάτοικοι τότε έκτιζαν σύμφωνα με τις ανάγκες της διαβίωσης-επιβίωσης, αναζητώντας κατασκευαστικές λύσεις που "λειτουργούν" όσο περισσότερο γίνεται άρτια και οικονομικά όχι μόνο από οικονομικής άποψης, αλλά και από οικονομία χώρου. Πχ: τα σπίτια σε άγονη-πετρώδη γωνιά για να μένει ελεύθερη γη για καλιέργεια και οχι επειδή είχε το σημείο περίοπτη θεση, όπως συμβαίνει σήμερα..
Η συσωρευμένη γνώση των περασμένων γενναιών προστίθετο στις νέες τεχνικές που έρχονταν και αυτό θα γινόταν και σήμερα φυσικά αν ίσχυαν οι ίδιοι όροι.
Σήμερα στους ίδιους τόπους οι κατασκευές εξυπηρετούν τελείως διαφορετικές ανάγκες, τις ανάγκες στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων πρόσκαιρων κατοίκων, οι οποίοι θα έλθουν, θα ικανοποιήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες από αγορασμένες υπηρεσίες και θα φύγουν. Ετσι δεν υπάρχει έδαφος να συγκρίνουμε τις κατασκευές.
Η συσώρευση πληθυσμού και η δημιουργία "οικισμών" έχει τα καλά της αλλά έρχεται αναγκαστικά να αντιμετωπίσει το αντικειμενικό εμπόδιο τόυ τόπου εγκατάστασης που δεν είναι άπειρο.
Κάτι τέτοιο προσπαθεί να κάνει και η ισχύουσα χωροταξική ρύθμιση για την Μύκονο, μόνο που έγινε πάρα πολύ αργά, οταν πλέον οι γνώστες είχαν ρυθμίσει τα δικά τους συμφέροντα έτσι ώστε να μείνουν έξω από κάθε περιορισμό, ώστε να πάρουν πρόσθετη αξία. Σε αντίθεση με αυτά των πολλών και ανίδεων που έμειναν με τη άχρηστη πλέον γη...στο χέρι..
Συγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο..

Σπύρος Σεραφείμ said...

αναιδώς...

Το μεγαλο μας τσιρκο said...

Κοίτα....έχοντας περάσει Χριστούγεννα-Πάσχα και Καλοκαίρι για 3 συνεχόμενα χρόνια στην Μύκονο....αυτό που έχω να πω είναι ότι η καλύτερη λύση είναι να γίνει ένας σεισμός, να κατέβει 500 μέτρα κάτω το νησί, μετά να ταρακουνηθεί καλά και να διαλυθεί μαζί με όλους τους πούστηδες, τους ντόπιους και αυτά που αντιπροσωπεύει για τον νεοέλληνα!

Aurora* said...

Μένιο καλησπέρα κι ευχαριστώ

Aurora* said...

@axtapos

ακριβώς αυτό λέω, έκτιζαν με βάση τις ανάγκες και τα διατιθέμενα μέσα. Έτσι να κάνουμε και σήμερα, αλλά χωρίς όρους. Η πρώτη φωτογραφία ξέρεις γιατί είναι έτσι? γιατί πρέπει να παρακολουθεί το ανάγλυφο και δεν μπορεί πουθενά να είναι πάνω από κάποια εκατοστά υψομετρική διαφορά.
Αν ήξερες τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό θα γελούσες. Οχι αρχιτεκτονική δεν ποιείς μέ τοσο περιορισμό, απλά εξαμβλ΄βματα κάνεις.

και φυσικά δεν ενοχλούν τα μεγάλα σχόλια αλλά δίδουν τροφή γαι συζήτηση.

Ευχαριστώ για τη συνεισφορά σου λοιπόν :)))

Aurora* said...

Σπύρο, σ΄αρεσουν οι αναιδεί ή όχι? ;-)

Aurora* said...

Megalo tsirko είσαι τελικά, που και δεν σ αρεσει και πάς τρία χρόνια κολητά στο κουνιστό νησί!!!

Πάντως αφορμή ήταν η Μύκονος και ο προβληματισμός είναι για όλους τους οικισμούς της χώρας.

takis said...

Το πρόβλημα τελικά είναι το αυθαίρετο ή η αρχιτεκτονική του αυθαιρέτου ?..

Εγώ πιστεύω και τα δύο.
Δεν νομίζω οτι φταίνε οι κανονισμοί για τα χάλια που βλέπουμε..άλλο το ένα άλλο το άλλο

Aurora* said...

Τάκη, το κυνηγημένο αυθαίρετο δεν παράγει αρχιτεκτονική, το νόμιμο όμως = το παραδοσιακό, παρήγαγε. Άρα αφήνουμε τον κόσμο να οικοδομήσει με ελάχιστους όρους και τότε να δεις πως παράγεται ομορφιά.

Το μεγαλο μας τσιρκο said...

Καλημερούδια!
Ας είναι που βαριόμουν να τσακώνομαι με το τότε "έταιρον ήμισυ".....είχε σπίτι εκεί και έμεναν μόνιμα οι γονείς της.....
Εγώ είμαι για σκηνή και Νίσυρο βρεεεεεεεεεε.....
:- )))))))

Aurora* said...

Ηφαιστειώδες το Μεγάλο Τσίρκο. Εμ, τσίρκο χωρίς σκηνή!!! Είπα κι εγώ.

zepos said...

Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να υπενθυμίσω οτι η Νίσσυρος κινδυνεύει πραγματικά να ναυαγήσει στα πολύ βαθειά,..λόγω ηφαιστείου φυσικά.
Οι δίδοντες παρόμοιες ευχές να έχουν υπόψη τους οτι στο νησί λέμε:
"Αν άκουε ο Θεός τις κορόνες
δεν θα υπήρχε γαϊδαρος"..

Aurora* said...

Αxtape είδες που η βαρηκοία σώζει ενίοτε?

Aντώνης said...

Γενικώς καμιά φορά η ευταξία είναι ανελευθερία. Άλλοτε πάλι η αταξία είναι συμφορά. Ωραία η άναρχη δόμηση στη Μύκονο μα στην Τρίπολη η κατάσταση είναι φρικτή. Το βιώσα πρόσφατα. Ωστόσο, αγαπημένη βόλτα είναι και τα άναρχα της Πλάκας. Παραμένει μάλλον το δίλημμα. Το γούστο νομίζω διαμορφώνει τη νομιμότητα και την ωραιότητα της αναρχίας.

Aurora* said...

Αντώνη, έτσι είναι και γι αυτό το κάναμε θέμα.