Monday 22 October 2007

Φθινοπωρινό ταξίδι

Το τριήμερο που μας πέρασε ξαναπήγα στις Πρέσπες. Μετά από 18 χρόνια. Μακρύ ταξίδι για να το κάνεις συχνά, βαριέμαι πολύ τα μακρινά ταξίδια με το αυτοκίνητο σε δρόμους στενούς και με στροφές. Με πήγαν όμως, κι έτσι μπόρεσα και χάζεψα. Φθινοπωρινός ο καιρός, ότι πρέπει για ταξίδι.
Λημναίος προιστορικός οικισμός Δισπηλιού (Καστοριά)
Μερικά μέρη ήσαν ολόιδια όπως την πρώτη φορά, πχ ο Γάβρος, ένα ερειπωμένο χωριό έξω από την Καστοριά. Οι δρόμοι είχαν σίγουρα βελτιωθεί, τότε θυμάμαι χωματόδρομο και λάσπη σε ορισμένα σημεία, τώρα άσφαλτο και η Εγνατία μερικώς έτοιμη.

Κόμβος Εγνατίας στο Μέτσοβο

κατασκευή εν προβόλω γέφυρας

Μερικά χωριά είχαν ολοφάνερα αναπτυχθεί, να είναι καλά το Leader II, έδωσε όντως πνοή σε άγονες περιοχές.
Η Καστοριά πανέμορφη, πνιγμένη στο γουναρικό. Οι Πρέσπες ήσυχες, με φοβερό κρύο, από το καλοκαίρι ξαφνικά βρέθηκα στους 5o C.
Μεγάλο έργο η πλωτή γέφυρα στον Άγιο Αχίλλειο, δεν ήξερα ότι έχει κατοίκους, οι οποίοι από τη μέση του πουθενά, μπορούν και επικοινωνούν με τον υπόλοιπο κόσμο.
Η πλωτή γέφυρα
Οι πολλοί επισκέπτες όμως, δεν παραλείπουν να πετάνε τα σκουπίδια τους στη λίμνη, με αποτέλεσμα οι όχθες της να είναι πενταβρώμικες. Κρύωνα πολύ για να φωτογραφήσω μια γεμάτη σακούλα σκουπιδιών που επέπλεε.
Η ερειπωμένη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου

Στο γυρισμό περάσαμε από Μέτσοβο. Κυριακή μεσημέρι, χαμός, η κακογουστιά με ξένισε. Το απομεσήμερο που τα πούλμαν είχαν φύγει και επικρατούσε ηρεμία, ήταν σίγουρα καλύτερα. Αλλά η κακογουστιά των αναμνηστικών ήταν για μένα πρωτοφανής, είχα και καιρό να πάω στη στεριανή Ελλάδα βόλτα. Οι μαγαζάτορες παραπονούνται ότι δεν αγοράζει ο κόσμος, το αντίθετο θα με παραξένευε. Φαντάζομαι ότι γουδιά, γκλίτσες και ξύλινα σταχτοδοχεία θα έχετε κληρονομήσει από καμιά γιαγιά σας που πριν 50 χρόνια είχε πάει στο Μέτσοβο και δεν θα σκέφτεστε να αγοράσετε άλλα, διότι ως γνωστόν το ξύλο δεν σπάει κι όλας, οπότε απώλειες μηδέν στο διάβα των αιώνων της γιαγιάς.

Τα σπίτια έχουν σε μεγάλο βαθμό συντηρηθεί, Ψαράδες, Άγιος Γερμανός, Μέτσοβο έχουν πολλά επισκευασμένα κτίρια.

Ψαράδες

Άγιος Γερμανός

Μέτσοβο

Τα στενάκια της Καστοριάς και οι πάμπολες βυζαντινές εκκλησίες της ήσαν πανέμορφα κι ας έβρεχε.

Αρχοντικό στην Καστοριά

Το σούρουπο, το ζεστό τσάι στις όχθες της λίμνης ήταν μια απόλαυση στο τέλος της περιπλάνησης στην παλιά πόλη.

Επόμενο ταξίδι στην Ελλάδα είναι η Ξάνθη σε κανα μήνα και λίγο μετά η Μυτιλήνη. Εσάς?

8 comments:

giftaki said...

Μεγαλείο η Εγνατία οδός! Επιτέλους!

Λούκι said...

Πριν 6 χρόνια είχε προγραμματιστεί ο γάμος μου στο χωριό Ψαράδες. Εντάξει, ο γάμος δεν έγινε ποτέ, ο τόπος όμως παραμένει αγαπημένος!

Aurora* said...

Λούκι, ελπίζω να μην ηταν χειμώνας. θα πάγωνες!!! Τώρα το ότι ο πργραμματισμένος ήδη γάμος αναβλήθηκε ή ματαιώθηκε, είναι ένα ενδιαφέρον θέμα για πόστ.
ΥΓ. κι εσύ έγραφες σε μένα όταν εγω σε σένα, όπως έγινε και με το Σπύρο στο προηγούμενο. Κληρονομικό χάρισμα έχω και δεν το εχω εκμεταλευτει?

Λούκι said...

Ο γάμος είχε προγραμματιστεί Άνοιξη. Ματαιώθηκε δε, χωρίς δάκρυα, πόνο και αίμα. Μπορώ να σου δώσω το στοιχείο ότι μετά συνεχίσαμε την συγκατοίκηση!

insomnia#3 said...

kaλησπέρα ...

Τάξίδι να'ναι ... Το χρειάζομαι but ...
αναβολή στην αναβολή κι όλο πίσω να ξεμένω ... Δεν είναι τώρα σχόλιο αυτό και η αλήθεια είναι πως το μόνο που θέλω είναι να ΓΚΡΙΝΙΑΞΩωωωωωωωω

αμ ,κι άλλη ;;; Αβυσσος της γυναίκας η ψυχή !!! Και καλά ένας γάμος έστω και προγραμματισμένος στην εσχατιά της πατρίδος (sic !!!), ας πούμε ότι μπορεί να ματαιωθεί ... όμως η ύστερη συγκατοικησις ;;;

Γυναίκες τσ,τσ,τσ Τρελλές κι αδέσποτες παρ'όλη την αγαπη ...

- Καλά εγώ επιτέλους ΤΑΞΙΔΙ πότε θα πάωωωωωωωω ;;;;

Aurora* said...

insomnia να ξερες πόσο καιρό την ήθελα μια φθινοπωρινή εκδρομή. Σου εύχομαι να σου κάτσει και σένα. Εχεις καμιά προτίμηση για μέρος?

Σπύρος Σεραφείμ said...

τσαγάκι στο σούρουπο, μεγάλη απόλαυση...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Ωραίο!