Wednesday 16 May 2007

ΚΙΝΕΖΙΚΑ 6 - άλλες πόλεις

Κι επειδή Κίνα δεν είναι μόνο το Πεκίνο και η Σαγκάη ας πάμε και σε δύο ακόμα πόλεις. Το Suzhou (1.000.000) είναι κοντά σε μια τεράστια λίμνη κι έχει πολύ νερό. Πολλά κανάλια με βρώμικα νερά αλλά κι ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο προστατευόμενο από την Unesco. Είναι όντως κουκλίστικο.
Ωστόσο λίγο απόκεντρα ζουν άνθρωποι στις σχεδίες



και πιο δίπλα υπάρχει Sheratton.



Οι στάσεις

τα φανάρια και οι πινακίδες

τα κλειστά τρίτροχα ποδήλατα,

αποπνέουν παράδοση.

Βλέποντας τους αγωγούς αποχέτευσης να εκβάλουν στο κανάλι, η βόλτα με ένα πλοιάριο μετατράπηκε σε μια αγωνία μη βραχούμε με βρωμόνερα.


Στο μοναδικό λόφο σε μιά έκταση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων υπάρχει μια κεκλιμένη στούπα (έτσι λέγονται αυτά τα κτίσματα)



Στο δρόμο για το Changzou με εντυπωσιάζει το δάσος από διαφημιστικές πινακίδες, σε συνδυασμό βέβαια και με το πολιτικό σύστημα... απορώ.


Το Changzhou είναι μια μεγάλη πόλη, 3.000.000 και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι τα κτίρια μέχρι μεσαίο ύψος έχουν μορφή παγόδας.




Η πόλη αποτελεί προορισμό – στόχο για τους κινέζους βουδιστές αφού εκεί είναι ο σημαντικότερος ναός του Βούδα στην Κίνα.


Η εικόνα από τη λίμνη είναι όμορφη και πραγματικά κάνει να φαίνονται τόσο αδιάφορες οι ελληνικές μεγαλουπόλεις.



(συνεχίζεται)

13 comments:

Νek said...

τελικά υπάρχει και η ΄"άλλη" κίνα!
¨ομορφα!

John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Μέσα από το φωτογραφικό αυτό οδοιπορικό αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η εικόνα μιας χώρας, που είναι ξένη για τον μέσο Δυτικό και που λίγοι θα έχουν την ευκαιρία να την δουν. Η χώρα είναι πολυάνθρωπη, αλλά, παρ' όλ' αυτά, οι φωτογραφίες στους δρόμους συχνά δείχνουν να αποπνέουν μιαν ηρεμία, μια γαλήνη. Δεν ξέρω αν είναι πράγματι έτσι ούτε κι αν οφείλεται γενικότερα στο ότι οι άνθρωποι δεν κυκλοφορούν πολύ, λόγω ανέχειας ή φόβου.
Είναι, πάντως, έτσι κι αλλιώς πολύτιμες αυτές οι εικόνες.
Υ.Γ. : Και για όσους ενδιαφέρονται, ο φίλος μας Pico παραθέτει στο blog του κάποιες επί πλέον σκέψεις για την Κίνα...

Aurora* said...

Πολύ καλό το συμπλήρωμα του Pico και θα βοηθήσει πολύ στην κατανόηση του τελευαταίου τμήματος του οδοιπορικού (Τρέμε Δούση με τις Εικόνες σου).
Ο κόσμος μάλλον δούλευε Αστερ και δεν έκοβε βόλτες. Στην Αθήνα πάντα απορώ πως κυκλοφορούν τόσοι άνθρωποι με σακούλες = ψώνια όλες τις ώρες. Στην Κίνα που σε παρακαλούσαν να πάρεις κάτι με 1 Ε (άρα είχαν έστω ένα υποτυπώδες κέρδος) πχ ενώ έβρεχε και είχες ομπρέλα επέμεναν να πάρεις μια ακόμα, που να πάνε βόλτες?
Αλλά γι αυτά στον Επίλογο που θα γραφεί... όποτε

Pico said...

Θα τολμούσα να προτείνω να αφιερώσεις ένα post από το οδοιπορικό σου στις συνθήκες ερήμωσης που επικρατούν γύρω από τις μεγαλουπόλεις...

Aurora* said...

Pico, σε 10 μέρες δεν πρόλαβα να τα δω όλα. Ειδικά έξω από τις πόλεις είδα μόνο εκατέρωθεν των εθνικών οδών. Δεν μπορώ επομένως να έχω άποψη και μάλιστα να τη ν υπσστηρίξω. Σ ευχαριστώ πάντως που σκέφτηκες να μου βάλεις homework. :)))

Pico said...

Τώρα θα με κάνεις να κοκκινίσω...Άκου homework..)))

nyctolouloudo said...
This comment has been removed by the author.
aneksartitos2 said...

πολυ ωραια χωρα...

nyctolouloudo said...

η Άσπα, http://kormoranos.blogspot.com

ήταν για 15 ημέρες και την ίδια εποχή με σένα στην Κίνα.
κοίτα το μπλογκ της!

όσο για το άλλο θέμα θα κοιτάξω τι μπορώ να κάνω γιατί,
ποιός διαβάζει εφημερίδα του Saarbrücken στην πρωτεύουσα!!!

Aurora* said...

Νυκτολούλουδο, μη σκοτώνεσαι, δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει. Είδα τις ¨Ασπας, ανθρώπινες φωτογραφίες. Εμενα ντουβάρια είναι

Πίκο οταν επιστρέψω θα τα πούμε. Πάλι ταξιδάκι πάω.

nyctolouloudo said...

ακόμα δεν γύρισες από την ξενιτιά;

ελπίζω να σου αρέσει!

So_Far said...

Αν σου πω ότι η Κίνα είναι μια χώρα που δεν θέλω να πάω ( ναι, ναι υπάρχει και χώρα που δεν θελω να πάω ) θα με πιστέψεις;
Αντίθετα εκεί που θέλω να πάω και θα πάω δεν υπάρχει περίπτωση, είναι η Ιαπωνία.
Δε με μαγεύει καθόλου η Κίνα... περίεργο... Καλή σου μέρα !

Aurora* said...

Νυκτολούλουδο γύρισα

Συνάδελφε, αντιθέτως η Ιαπωνία ως πλήρως καπιταλιστική δεν με πολυενδιαφέρει. Και η Κίνα δεν ήταν στις προτεραιότητές μου, έτυχε και πήγα. Π.χ. Αίγυπτο θέλβ να πάω σε Ισπανία και Τσεχία θα βρεθώ τον Ιούλιο.