Monday 31 December 2007

Χειμωνιάτικο παραμύθι



Βγαίνοντας από τα έγκατα της γης, τον είδα. Στην έξοδο του μετρό, μεσάνυχτα, κάτω από το χλωμό φως του φαναριού του δρόμου, με φόντο τα νεοκλασικά της Μακρυγιάννη. Ηταν μια συνάντηση που εκκρεμούσε δύο χρόνια, όταν είχαμε πρωτομιλήσει για κάποια δουλειά, αλλά δεν καταφέραμε ποτέ να συναντηθούμε. Συγκεκριμένα, δεν κατάφερα να τον πείσω νωρίτερα από προχτές, τέλος Δεκέμβρη, δύο χρόνια μετά. Δέχτηκε να συναντηθούμε στις δώδεκα τα μεσάνυχτα.Είχα πει θα φοράω κόκκινο κασκώλ και κόκκινα γάντια. Με αναγνώρισε, ήρθε στο μέρος μου και με χαιρέτησε. Ήταν αλήθεια ότι μετά από όσα είχαμε πει από το τηλέφωνο τα δύο αυτά χρόνια, περίμενα κάπως πιο ζεστή υποδοχή. Δεν μιλούσαμε συχνά, σπάνια γιατί το απέφευγε. Οι γυναίκες είναι μπελάς, έλεγε κάθε φορά. Έκανε κρύο, πρέπει να είχε οκτώ βαθμούς. Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου άδεια. Τέσσερα εκατομμύρια κάτοικοι και κανένας δεν είχε την ιδέα μας, να συναντηθεί και να περπατήσει μεσάνυχτα κάτω από την Ακρόπολη. Μιλάμε λίγο, μάλλον αμήχανοι. Τα χέρια στις τσέπες. Φυσάει, το βήμα μας έγινε πιο γρήγορο για να ζεσταθούμε. Στο Θησείο ένα άδειο καφέ. Μπαίνουμε μέσα, είμαστε οι μόνοι πελάτες. Η Ακρόπολη ολοφώτιστη μπροστά μας, και το μαγαζί τελείως δικό μας. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι και κανείς δε σκέφτηκε να πιεί ένα ποτήρι κόκκινο κρασί βλέποντας την Ακρόπολη, περασμένα μεσάνυχτα στο τέλος του Δεκέμβρη. Κάποια στιγμή, πήρε απόφαση να φύγουμε, δε με ρώτησε. Στην ανηφόρα της επιστροφής μου κράτησε το χέρι, το γαντοφορεμένο χέρι. Έβγαλα το γάντι για να νοιώθω το δέρμα του. Συνεχίσαμε κόβοντας προς το Ηρώδειο, κόπηκε και το κρύο. Και κει κάτω από ένα φανάρι, κάτω από το φωτισμένο Παρθενώνα με φίλησε. Γλυκά, πολύ γλυκά, ανταποκρίθηκα, δύο χρόνια το περίμενα. Συνεχίσαμε να περπατάμε, μου έσφιγγε το χέρι, μέχρι τις τέσσερεις το πρωί γυρνούσαμε με το αυτοκίνητο, σταματούσε, με φιλούσε και συνεχίζαμε. Με πήγε σπίτι μου. Καληνύχτα κι ένα φιλί στο δρόμο. Ξημερώματα ενός πολύ κρύου Δεκέμβρη, κοντά στα Χριστούγεννα.

Αναρωτιέμαι αν ήταν αλήθεια ή όνειρο. Είναι δυνατόν να βρεις άδεια την Αθήνα? Είναι δυνατόν να συναντάς στα αλήθεια τα μεσάνυχτα έναν άγνωστο? Είναι δυνατόν να έχεις μόνο δική σου την ωραιότερη θέα της Αθήνας? Βοηθείστε με να καταλάβω αν ήταν αλήθεια ή το είδα στον ύπνο μου. Η ακόμα αν το φαντάστηκα.

19 comments:

nyctolouloudo said...

τι έχει να κάνει με το άν το είδες στον ύπνο σου, στον ξύπνιο σου, αν ήταν αλήθεια η παραμύθι...

για σένα ήταν και είναι κάτι που έζησες στην πραγματικότητα και αυτό μετράει....

όσο για τις άδειες γειτονιές της Αθήνας δεν τις ξέρω, δεν κυκλοφορώ!

χρόνια σου πολλά και ευτυχισμένα!
και τα όνειρα και τα παραμύθια ας γίνουν η σαντιγυ της πραγματικότητας.

φιλιά πολλά!

Aurora* said...

Να σαι καλά φιλενάδα. Η νέα χρονιά να μας φέρει οτι μας στέρησαν οι προηγούμενες.
Σε σένα θα φέρει και μένα, δυστυχία σου :))))

So_Far said...

Aurora* , είναι το σημείο που όνειρο και πραγματικότητα μπλέκονται.
Στην πραγματικότητα όταν ζεις κάτι τέτοιο αδειάζει η Αθήνα μη σου πω ότι αδειάζει και η Νέα Υόρκη..
Εγώ να ευχηθώ να βρεις αυτό που ζητάς και όταν τα βρεις να είναι αυτό που ήθελες.
Με συναδελφικούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς πάντα και ευχές

Aurora* said...

So_far όλος ο κόσμος αδειάζει, έχεις δίκιο, μάλλον το είχα ξεχάσει. Ανταποδίδω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς (ας όψεται ο καντινιέρης Μαγγίνας που μας έβγαλε στους δρόμους πάλι). Να χαίρεσαι το τεκνό σου να το δεις όπως επιθυμείς.

Δέσποινα said...

Καλή χρονιά με υγεία!!!

Aurora* said...

Δέσποινα σ ευχαριστω για το ποδαρικό και τις ευχές. Πάντα χαρούμενη να είσαι

insomnia#3 said...

χμ,
Μήπως κι όταν γέματη από κόσμο και θορύβους όταν είναι, που πάντοτε εδώ που τα λέμε η Αθήνα είναι , μήπως και τότε για μερικούς έστω από εμάς...
και τότε άδεια πάλι δεν είναι ???

insomnia#3 said...

ουπςςςς

βρε τι έγραψα πάλι το ΑΤΟΜΟ !!!

Ανασα του Βορρα said...

Καλή σου μέρα Aurora και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Αυτό που έζησες,στην άδεια Αθήνα,με έναν "άγνωστο" (που στην ουσία το μόνο άγνωστο ήταν η εικόνα του)και που τώρα αναρωτιέσαι αν ήταν όνειρο ή πραγματικότητα, δέν ήταν ούτε το ένα ούτε το άλλο.Είναι και τα δυό μαζί!ΜΙΑ ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
Που μόνο όποιος έχει ή είχε τη τύχη να ζήσει μπορεί να καταλάβει το μεγαλείο της.
Στο όνειρο ξυπνάμε και με απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι αυτό που ζήσαμε δεν ήταν αλήθινό.Και το ξεχνάμε.
Η πραγματικότητα(που είναι και η καθημερινότητά μας)ο χρόνος φθείρει- σα τη θάλασσα που τρώει το βράχο-ότι όμορφο μας έχει δοθεί.
Η ονειρική πραγματικότητα είναι μια στιγμή ευτυχίας(ή ένα σύνολο ευτυχισμένων στιγμών)που μένουν χαραγμένα στη μνήμη μας,πολύτιμα κοσμήματα των αναμνήσεων μας.

Aurora* said...

Καλά Ινσόμνια, έγραψες πάλι. Να είσαι πάντα χαρούμενος

Aurora* said...

Ανάσα του Βορρά, καλύτερη απάντηση δεν θα μπορούσα να περιμένω, όντως η ονειρική πραγματικότικα τα λέει ΟΛΑ!!! Σ ευχαριστώ συν-ταυρίτισα :))

Anonymous said...

kali xronia filenada!!!
na sai panta romantiki
Lena

insomnia#3 said...

Θέλω βοήθεια ... aurora

εδώ και μιά ώρα "σφάζομαι" με την so_far Heeeeelp

Aurora* said...

Insomnia kagelo 3 (pali den to vriskw sto vaio to kagelo) εχεις εκει απάντηση. Αλλα βοήθεια δεν είναι, σε λάθος άνθρωπο προσέτρεξες.

insomnia#3 said...

how nice !!! ths

Κούκος said...

Όσα η αγάπη ονειρεύεται,
τα αφήνει όνειρα η ζωή.
Μα όποιος στ'αλήθεια ερωτεύεται
κάνει τον πόνο προσευχή,
βαρκούλα κάνει το φιλί
και ξενιτεύεται.

Anonymous said...

Αλήθεια ήταν, στο βεβαιώνω. Και ήταν υπέροχα. Και υα υπάρχουν και άλλά. Πολλά. Τώρα με τον καινούριο χρόνο....Νικος

Aurora* said...

@ Κούκος

Να ξενητεύεται το μυαλό, να τρέχει, να αλητεύει και να σταματάει ώρες ωρες γιατί αν τα καλοσκεφτεί...θα γυρίσει πίσω στα καθημερινά και μίζερα.

Aurora* said...

Νίκο

έχεις κληρονομικό χάρισμα και λες ότι θα έρθουν κι άλλα? Που ήσουνα βρε παιδί μου τόσο καιρό να μας τα πεις να μην ανησυχούμε? Κι εσύ...να κρύβεσαι.