Friday 27 April 2007

KINEZIKA 2 - ΠΕΚΙΝΟ

Το ταξίδι για την Κίνα μπορεί να μη γίνεται από τους δρόμους του μεταξιού αλλά δεν παύει να είναι κουραστικό. Ξεκινάς από τον οικείο Βενιζέλο για κάποιο αεροδρόμιο της Αραβίας, στη μέση του πουθενά περιμένεις μέχρι και πέντε ώρες να έλθει το συλλεκτήριο αεροπλάνο να πάει. 9 ώρες πτήση και φτάνεις στο Πεκίνο, Beijing είναι η κινέζικη και διεθνής ονομασία του. Βγαίνοντας ζαλισμένος και μετά όλους τους ελέγχους, αντικρίζεις ένα πλήθος κινέζων να αναμένουν. Εκεί χάσαμε τους πρώτους από την ομάδα. Ένα κοίταγμα λοξό κάπου και πάει, τους έχασες τους άλλους. Κι άντε, τους πήρες τηλέφωνο (να μια χρησιμότητα αναντικατάστατη των κινητών) που να σου πούνε ότι βρίσκονται? Όλα κινέζικα τους φαίνονται και είναι!!! Αγγλικά μόνο το EXIT.


Σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο είναι τα διόδια, εντυπωσιακό παραδοσιακό κτίσμα, η ουρά ατελείωτη από τούδε και στο εξής. Υπάρχουν πολλοί και μεγάλοι δρόμοι αλλά μην ξεχνάμε ότι η Κίνα έχει 1.3 δις και το Πεκίνο όσο η Ελλάδα. Οπλίζεσαι με υπομονή και παρατηρείς. Σημείωση, για να θυμάσαι τον ξεναγό, έχει πάρει δυτικό όνομα. Παρατηρώντας λοιπόν, αρχικά μου κάνει εντύπωση ότι φυτεύουν. Συνέχεια φυτεύουν, από δέντρα μεγάλα μέχρι γρασίδι. Ρωτάω αν είναι για τους Ολυμπιακούς και πληροφορούμαι ότι όχι. Το χειμώνα ξηραίνονται όλα και έτσι την άνοιξη τα ξαναφυτεύουν. Πράγματι το γκαζόν έρχεται σε τάπητα, έτοιμο, με το μέτρο, και στρώνεται. Διακρίνονται καθαρά τα ξερά περσινά φυτά. Το χρώμα του τέλους του καλοκαιριού στην Ελλάδα κυριαρχεί στο Πεκίνο την αρχή της άνοιξης.



Η δεύτερη εντύπωση, είναι οι γερανοί. Ναι, ναι όχι τα πουλιά, οι τεράστιοι γερανοί που κυριαρχούν στον ορίζοντα. Το Πεκίνο χτίζεται. Και χτίζεται καθ΄ ύψος γιατί κατά πλάτος που να πάει? Μέχρι το Σινικό τοίχος Δήμος Πεκίνου είναι.





Κάτι άλλο που εντυπωσιάζει έναν Έλληνα, πόσο μάλλον δυτικοευρωπαίους άλλους, είναι η οδήγηση. Α, να σας έχω από μια μεριά, οδηγούνε όπως τους κατέβει. Αλλάζουν συνέχεια λωρίδες, σχεδόν ακουμπάνε, κορνάρουν αλλά ενώ εμείς θα είχαμε κατεβάσει όλο το ελληνικό και γαλλικό υβρεολόγιο, αυτοί αντιδρούν στωικά, άλλη κουλτούρα που είπε για άλλη περίπτωση ένας φίλος μου (λέγε με Γυφτάκι, άραγε το θυμάται?).

Με τούτα και τ άλλα νυχτώνει κι ακόμα να φτάσουμε στο ξενοδοχείο. Από χτες πρωί ταξιδεύουμε, χάσαμε και 5 ώρες με την αλλαγή ώρας, έχουμε ευκαιρία να δούμε το νυχτερινό Πεκίνο. Το νέον στα μεγαλεία του. Από κοκόρια μέχρι ναι, ναι Άγιο Βασίλη με έλκηθρο, σας το ορκίζομαι αλλά που να το ξέρω να έχω τη μηχανή έτοιμη για shooting?





Στο αεροπλάνο τρώγαμε συνέχεια και για να μην μας λείψει πάμε και για μια πάπια Πεκίνου, την οποία πληρώσαμε ως την κότα με τα χρυσά αυγά. Με 4 Ε τρώει ο κινέζος, 22 εμείς οι χαζο-ευρωπαίοι (κατά το αμερικανάκια). Ναι, πρώτη φορά στη ζωή μου ένοιωσα αμερικανάκι. Το μενού τα έχει όλα και σε απεριόριστη ποσότητα. Ολα? Ε, όχι, δεν έχει νερό, το ζητάς να σβήσεις την πάπρικα που έχει αρχίσει και σε κυριεύει και τι ακούνε τα αυτάκια σου? Ότι το νερό κάνει 0.5 Ε. Κουφαίνεσαι αλλά τελικώς σου ήρθε και φτηνό, διότι αλλού κάνει 2 E όλο το φαγητό και 3 E το νεράκι σου εσένα που δεν θέλεις coca cola. Διότι αυτή ήταν στο μενού σε απεριόριστη ποσότητα, όπως και η local bier. Ότι παχαίνει δηλαδή.



Μετά από 30 ώρες άυπνος, κοιμάσαι και το πρωί βουρ για βόλτα στο Πεκίνο. Τα δήθεν τελειωμένα ολυμπιακά δες τε τα, έχει εργάτες στην οροφή. Οι πινακίδες όλες κινέζικα, μόνο κάτι μεγάλες λεωφόροι έχουν και Αγγλικούς χαρακτήρες. Αλλά τα ονόματα είναι τόσο ίδια Θεέ μου!!! Κάτι όπως τότε που οι ξένοι νόμιζαν ότι όλοι οι έλληνες ονομάζονται Παπαδόπουλοι, οι συνομήλικοι κατάλαβαν. Αν χαθείς, δεν βρίσκεσαι, μόνον αν έχει την διεύθυνση που θες να βρεθείς γραμμένη κινέζικα. Ουτε να την πείς, εκτός αν φημίζεσαι για την καλή κινεζική σου προφορά. Π.χ ούτε η pizza hat λέγεται όπως εδώ.. κάτι χαααατ μου είπαν περίμεναν για να κατανοήσουν. Τέλος πάντων. Συμβουλή, πάρτε χαρτί με κινέζικους προορισμούς στα κινέζικα πριν ξεμυτίσετε από το hotel που η λέξη δε λέει τίποτα σε κινέζο. Όπως και η λέξη toilette. Σας βλέπω να τα κάνετε πάνω σας αν δεν υπάρχει γνώστης της Κινεζικής.


(το "έτοιμο" κλειστό Ολυμπιακό στάδιο χωρητικότητας 90.000 )


Κι αναρωτιέμαι τι θα γίνει σε ένα χρόνο? Πως θα συνεννοηθεί η Βαβέλ που θα συρρεύσει?

Συνεχίζεται....

10 comments:

nyctolouloudo said...

μη μας απογοητεύεις....πως θα πάμε εμείς εκεί χωρίς ξεναγό; θα χαθούμε!

david santos said...

I have a surprise for my friend in Greko in mine blog. I am very been thankful.
Have a good weekend

Aurora* said...

Νυχτολούλουδο.. άρχισε να μαθαίνεις κινέζικα. Στη Σαγκάη είναι πάντως καλύτερα, θα σας τα πω.

Aurora* said...

Wow Santos!! I wondered where were you the last month. You are ok. Nice!!!

Anonymous said...

καλό μήνα ???

καταπληκτικές οι περιγραφές και υπέροχες οι εικόνες από την Κίνα. Σε χάσαμε για πολλές μέρες αλλά μας αποζημιώνεις με τα όσα ωραία μοιράζεσαι μαζί μας μέσω του blog σου. Και σε άλλα ταξίδια με υγεία. Προσωπικά περιμένω περιγραφές και .... του ταξειδιού της πρωτομαγιας.

John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Πολύ μπετόν - μήπως μπορώ να έχω και λίγη πάπια;
:-))

Aurora* said...

Χριστίνα Πρωτομαγιά είχε δουλειά, αν και γενέθλια όπως δεν είδε κανείς

Μα ειχε παπια Αστεροειδή. @ την κόβουν κομματάκια, δεν το βλέπεις?

John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Δεν θέλω να την δω - να την φάω θέλω!!!

Aurora* said...

Αστερ, πρόσεχε, όλο φαγητό ζητάς, Κάτι κοκκινιστά με μπόλικη κανέλα, κάτι πάπιες. Δε βολεύεσαι και με καμιά ομελέτα να σου κάνω τραπέζι τελειώνουμε.

John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Αμ, ομελέτα φτιάχνω και μόνος μου!..
Το κοκκινιστό τόχω σημειώσει για του Αγίου Πνεύματος - προπονήσου!
Την πάπια την αφήνω σ' εσένα!!!
Επίσης, στο μπλογκ μου σε αναζητούν για να πληροφορηθούν τα περί οργάνων των Κινέζων - και θέλουν και φωτογραφίες, λέει!!!