Monday 23 April 2007

ΚΙΝΕΖΙΚΑ (1)- περίληψη

Το ταξίδι στην Κίνα ήταν ένα ταξίδι σε έναν άλλο κόσμο. Είχα την ευκαιρία να δω τεράστιες αντιθέσεις να απέχουν μεταξύ τους μερικά μέτρα. Θύμωσα με το Μάο που δεν άφησε τίποτα πριν από αυτόν στο Πεκίνο (με εξαίρεση τα ανάκτορα).


Κτίρια στο Πεκίνο

Σοκαρίστηκα με τις σκηνές στις φτωχογειτονιές της Σαγκάης.

η ετοιμασία του φαγητού και το πλύσιμο των σκευών (στο δρόμο)


Κι έμεινα με ανοιχτό στο στόμα από τα σύγχρονα και πανέμορφα κτίρια. Ως μηχανικός, τα είδα με το μάτι του τεχνικού και θαύμασα τους ανθρώπους του συναφιού.



Κτίρια στη Σαγκάη

Ανέβηκα στο Σινικό τοίχος,



Στενοχωρήθηκα για το παζάρι στην αγορά, όπου με 1 Ευρώ αγόραζες από αναμνηστικά μέχρι τραγιάσκες του Μάο.



Αγανάκτησα με την προσπάθεια να με πείσουν ότι η μαϊμού τσάντα ήταν δέρμα. Υπέφερα από τη βρώμα, κaι συχνά έγινα ακροβάτης για να μπω και βγω σε κάποια τουαλέτα.


Απόρησα που η παντομίμα ενός ευρωπαίου δεν είναι κατανοητή (μη συζητήσουμε για στοιχειώδεις αγγλικές λέξεις, είναι φυσικό αφού η ρίζα της γλώσσας τους δεν έχει τίποτα κοινό με τις ευρωπαϊκές γλώσσες).


Χάρηκα που έκανα κάτι που είναι στόχος ζωής για 1.3 δις κινέζους, πήγα στο ναό στο Changzhou.

Μετά από 3 μέρες στην Κίνα, είχα την αίσθηση ότι ήμουν μήνα μακριά από την Ελλάδα, ήταν τόσα πολλά τα νέα ερεθίσματα.



Περιληπτικώς, ένα ταξίδι που δημιουργούσε συναισθήματα. Πολλά και διαφορετικά και αντικρουόμενα μεταξύ τους. Αρα, ένα μεγάλο, όμορφο ταξίδι. Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες.



17 comments:

John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Εντυπωσιάζουν οι αντιθέσεις, όπως τις βλέπω εδώ απαθανατισμένες. Τα κτίρια πραγματικά εκπληκτικά στην θέα - άρα το χρήμα υπάρχει, έχει ανακαλυφθεί... αλλά, δεν κυκλοφορεί παντού και σ' όλους! Ασθένεια του Δυτικού κόσμου, εξόχως κολλητική και για τις αναδυόμενες αγορές, όπως λέμε τώρα τις χώρες και τους λαούς...
Καλώς ώρισες και περιμένουμε την πλήρη έκδοση!!!

giftaki said...

Να μας γράψεις πως αλλάζει το Πεκίνο και πως προετοιμάζεται το καθεστώς για τους Ολυμπιακούς.

takis said...

Καλώς ήρθες.
Ωραίες φωτό (όπως πάντα άλλωστε)
Ξεκουράσου και περιμένουμε περισσότερα.

Aurora* said...

Ευχαριστω για τα καλωσορίσματα, και θα εκπλήρώσω τις απαιτήσεις σας, αλλα του Γυφτακίου μερικώς. Που να ξέρω γω τι κάνει το καθεστώς? Εγώ αγανάκτησα που τους δώσαν αγώνες, σε μια χώρα με κατοίκους σε εξαθλίωση. και δεν πήγα και στα βάθη της χώρας!!!

Anonymous said...

Πραγματικά υπέροχα τα οικοδομήματά τους. Παρ' όλα αυτά προτιμώ το περιεχόμενο της τελευταίας σου φωτογραφίας...
Υπήρξες τυχερή που σου δόθηκε η δυνατότητα για αυτό το ταξίδι. Και εμείς παράλληλα αφού έχεις σκοπό να μοιραστείς εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα μαζί μας !
Καλώς ήρθες πίσω aurora...

akis said...

Τα μακρινα ταξιδια γοητευουν.
Δυσκολα ξαναπας,ολες σου οι αισθησεις συντονιζονται,σκαναρεις καθε εκατοστο,κοιμασαι ελαχιστα.

Κινα,Ιαπωνια ειναι το επομενο wishful thinking.

Ωραια τα κτιρια.
Η Σαγκαη την νυχτα φανταζει σαν σκηνικο του bladerunner,θα ηθελα να δω περισσοτερα προσωπα και εκφρασεις.
Περα απο την τουριστικη ματια στην απαλη σκια των ανθρωπων κρυβεται μια σοφια αιωνων.
Την περιμενουμε.

So_Far said...

Τελικά, όλα τα λεφτά είναι το ταξίδι. Οι αντιθέσεις αναμενόμενες, τελικά οι άνθρωποι όταν έχουν πλύ χρήμα στα χέρια τους και ξαφνικά δεν τον διανέμουν ποτέ. Τα κτίρια, πολύ εντυπωσιακά αλλα και πολύ 'δυτικότροπα'- δεν κράτησαν τίποτα δικό τους, μάλλον δεν θέλουν. Εκτός και αν οι μηχανικοί και οι κατασκευαστικές έχουν έρθει από USA πλευρά. Να μας γράψεις κι άλλα Αυγή*

Aurora* said...

Λιβάνα, ο συγκεκριμένος κήπος της τελευταίας φωτογραφίας έχει χαρακτηριστεί ο ωραιότερος βραχόκηπος, και ομοίομα μιας άλλης πλευράς του υπάρχει στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης. Οπότε, δικαιολογημένα σ αρεσει και σένα.
Ακη, παρακινημένη από σένα, εχω και πρόσωπα και θα τα βάλω στο μέλλον. Είναι η πρώτη φορά άλλωστε που φωτογράφισα πρόσωπα και μάλιστα μαυρόασπρα
So_far, η μοντέρνα αρχιτεκτονική δεν μπορεί να έχει μεγάλες διαφορές από λαό σε λαό. Ωστόσο στο Chanzhou έχουν επιβάλει την κατασκευή στέγης-παγόδας. Αλλά περί αυτού λίγη υπομονή. Πάντως η επιστέγαση των ουρανοξιστών στη Σαγκάη είναι πραγματικά έργα τέχνης .

nyctolouloudo said...

καλώς μας ήρθες πάλι από την χώρα με τον αρχαιότερο πολιτισμό του κόσμου και την χώρα του μέλλοντος!

φυσικά ζηλέυω....γι' αυτά που είδες, μια πιο πολύ για την τελευταία φωτογραφία και το Σινικό τοίχος.
σε αυτό το κτίριο που μοιάζει με μολύβι εγώ δεν θα έμπαινα μέσα....
σκέψου να χτίζαν και στην Ελλάδα έτσι...με το επόμενο σεισμό θα γινόταν δυόροφο!

Aurora* said...

Νυκτολούλουδο που βρίσκεσαι? Το μόνωσες το σπίτι, οκ? Το τσουρέκι απίθανο. Θα το πήρα το κιλό σίγουρα. Μ΄άρεσε η παρομοίωση με το κτίριο μολύβι, και που να δεις ένα άλλο που τόλμησα κι ανέβηκα στα 260 μέτρα ύψος.

Ναυαγός said...

Η Ελλάδα της ΑΕΚ του ΠΑΟΚ και της Καλαμαριάς και η Κίνα του Μάο, των Μινγκ και του Ντεγκ Χσιαο Πίνγκ. Έχουν τρελαθοί οι αθάνατοι στη Ζυρίχη και δεν ξέρουν πια που δίνουν τους Ολυμπιακούς. Μάλλον στους πιο πεινασμένους για εικονολατρευτικό πασάλειμμα της εξαθλίωσής τους.

Επίσης αναφερόμενος στη φώτο του Βούδα, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι άνθρωποι σε όλη τη γη προστρέχουν σε εικόνες και αγάλματα, που τους επιδεικνύουν έτσι αδιάντροπα το υποκωλοδάχτυλο...

Aurora* said...

Το κακό είναι που οι αθάνατοι προέρχονται από όλο τον κόσμο. Κι όπως ξέρουμε με κάτι δωράκια ψηφίζουν ότι λάχει. Αλλά έχουν το δικαίωμα να στερήσουν το ψωμί από εκατομύρια φτωχούς για ένα κωλοδωράκι? Τόσο πια ανήθικοι είναι?
Και ψέματα όλα είναι ηδη έτοιμα, οι ταξιτζήδες ουτε το ονομα του ξενοδοχείου δεν μπορούν να ακούσουν, στα εστιατόρια ούτε την τουαλέτα δεν μπορούν να δείξουν. Περιμένω λίγο να καταλαγιάσουν τα αισθήματα να γράψω πιο ψύχραιμα τις λεπτομέρειες.

nyctolouloudo said...

ναυαγέ μου, οι δικοί μας, μας επιδεικνύουν και μας χώνουν το μονό κωλοδάχτυλο και το θεωρούμε άγιο..
για σκέψου το διπλό του Βούδα; καθημερινά με το νιρβάνα στην τσέπη ζούνε.

(στην Γερμανία είμαι, μόνωση ακόμα τίποτα, τηλ δεν πήρα, δεν είχα ούτε για κατούρημα καιρό, τα άφησα για το καλοκαίρι όλα! )

Anonymous said...

Γεια σου aurora* ωραίο ταξίδι πάντως και οι φωτό πολύ ωραίες με τις αντιθέσεις τους φυσικά.

Περιμένουμε και το 2ο μέρος

Καλή σου μέρα.

Aurora* said...

Λιγη υπομονή για επόμενα μέρη, βρήκα χάος με την επιστροφή και προσπαθώ να τα φέρω βόλτα.

Anonymous said...

Γειά σας συνάδελφε.Έχω πάει Πεκίνο και έχετε δίκιο σε όσα γράφετε.

S.El.

Aurora* said...

Ανώνυμε συνάδελφε S. El, καλώς ήρθατε. Η Σαγκάη είναι πολύ καλύτερη, έχετε παει? Το Πεκίνο με άφησε αδιάφορη, σκέπτομαι απόψε να γράψω γιατί.

Τον ss κρατείστε τον. Είπαμε να μην είναι Ζαχαράτος αλλά όχι και ss. Μάλλον σε βόρειο ιταλό με βλέπω να έχω προτίμηση. Διαθέτει η εταιρία? :))))