Wednesday 25 March 2009

Εκδοση βίζας και άλλες ιστορίες

Παρακάτω διαβάσατε, αν και οι περισσότεροι τα έχετε ζήσει, για τη φοβερή οργάνωση του Ελληνικού Κράτους. Μερικές μέρες αργότερα είχα την εμπειρία να τη συγκρίνω με αυτήν των ΗΠΑ. Ως ευρωπαίος πολίτης Β κατηγορίας, για να επισκεφτώ τη χώρα του κατά τα άλλα αγαπητού Μπάρακ, πρέπει να πάρω άδεια, ελληνιστί visa. Ότι και να πούμε, ένοιωσα να με σέβονται, γιατί μου έδιναν τη δυνατότητα να επιλέξω online την ημέρα και ώρα (με ακρίβεια λεπτού) που ΗΘΕΛΑ να πάω. Μία μέρα πριν μου έστειλαν και υπενθύμιση. Και πήγα, παρέδωσα το κινητό μου, πέρασα από τον γνωστό ανιχνευτή (που πάντα σφυράει με μένα, σιδερένια μάλλον είμαι) πάτησα κουμπιά να ανοίγουν οι πόρτες και βρέθηκα σε ένα χώρο όπως οι τράπεζες, με καρέκλες, θυρίδες και counter. Έλειπε το οξυγόνο από το χώρο, ένοιωσα να μου λείπει φρέσκος αέρας έτσι σφραγισμένη που είναι η πρεσβεία, αλλά παρά την εξ αρχής εξευτελιστική διαδικασία, ένοιωσα ότι υπάρχει ένα κράτος που δεν σε ταλαιπωρεί παραπάνω από όσο χρειάζεται. Σου χρυσώνει το χάπι και συγκρίνοντας με τη δική μας κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες, για λίγο ξεχνάς την ουσία.

Θα μου πείτε έχει ο τύπος μεγαλύτερη αξία από την ουσία? Θα σας πω ενίοτε έχει. Γιατί σε κάνει να φωνάζεις ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ δεν μπορεί και το ΑΤ της περιοχής μου να κάνει μια λίστα αναμονής, χειρόγραφη ρε παιδί μου, να παίρνεις τηλέφωνο και να σε βάζουν στη λίστα. ΟΧΙ, γιατί θέλει κραυγαλέα και φτηνά να σου πει είσαι ΤΙΠΟΤΑ, ενώ οι αμερικάνοι σου λένε έλα αξιοπρεπώς να σου πούμε τι είσαι. Βέβαια επί της ουσίας η διαδικασία είναι αστεία, στη φόρμα που συμπληρώνεις σε ρωτάνε αν έχεις κάνει τρομοκρατική ενέργεια κι αμέσως παρακάτω αν σκέφτεσαι να κάνεις. Θα ήθελα να μάθω αν ποτέ κάποιος συμπλήρωσε YES στα κουτάκια.

Τελικά όλα καταλήγουν αστεία μου φαίνεται. Μήπως να δω έτσι τη ζωή γενικώς?

4 comments:

Γιάννης Καραμήτρος said...

Είχα και εγώ πρόσφατα εμπειριά για να βγάλω VISA για της ΗΠΑ. Πράγματι έκλεισα το randez-vous ηλεκτρονικά, πήγα στην πρεσβεία και πέρασα τους ελέγχους που αναφέρεις αλλά όταν πήγα να καταθέσω τα έγγραφα δεν τα δέχτηκαν επειδή ήταν συμπληρωμένα με το χέρι και όχι ηλεκτρονικά. Μου είπαν να ξανάπεράσω την επομένη. Πήγα και ο σεκιουρητάς δεν με άφησε γιατί δεν είχα randez-vous και μου είπε πως το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κοιτάω αν ακυρωθεί κάποιο randez-vous. Κοίταξα 2-3 μέρες, δεν ακυρώθηκε κανένα και το παράτησα.

Θα ήθελα να σημειώσω πως οι Έλληνες είμαστε οι μόνο από όλες τις χώρες της Ε.Ε. που χρειαζόμαστε visa για να πάμε στις ΗΠΑ. Λογικότατο με τόσο αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα...

Aurora* said...

Ιωάννη,
επειδή είμαστε οι μόνοι πολίτες της ΕΕ που χρειαζόμαστε visa γι αυτό λέω ότι είμαστε πολίτες Β κατηγορίας και πολύ με ενοχλεί αυτό. Μέχρι που δεν ήθελα να πάω.

7Demons said...

Καλό μας,

Εμείς συφιλιαστήκαμε δεόντως κατά τη διαδικασία της "προσωπικής" συνέντευξης.
Το αποκορύφωμα ήτο η αίσθηση που σου περνάνε ότι ξέρουν πολλά για εσένα κι εσύ πέρα βρέχει....μπρρρρ.

al said...

Βεβαια η ηλεκτρονικη σελιδα δουλευει στην ελλαδα, οποτε... μπορει να κλεισεις ραντεβου ηλεκτρονικα αλλα μετα να σου πουν "ξερετε, δεν ενημερωθηκαμε απο το συστημα".. και αν επιμεινεις "να κοιταξουμε αν υπαρχει κενο για σφηνα"..
Οσο για τον "αντιαμερικανισμο" που λεει παραπανω... χμμ μηπως συνανταται σε μεγαλο βαθμο και σε αμερικανους πολιτες? Ποσες "κακες" ενεργειες εχουν κανει στην αμερικη ελληνες και ποσες αμερικανοι η πολιτες αλλων χωρων? μηπως ακριβως μηδεν οι ελληνες? Φυσικα, δικη τους η χωρα, αυτοι αποφασιζουν.