Sunday 26 October 2008

Ανθυγιεινές συσκευασίες

Είναι κάτι που με απασχολεί μερικά χρόνια και σκέφτηκα να το συζητήσουμε. Θα θυμάστε ότι τα κουτάκια αναψυκτικών άνοιγαν τραβώντας το δακτυλίδι, που αποσπάτο και χρησιμοποιούσαμε το περιεχόμενο καθαρό. Αυτό είχε ως συνέπεια βέβαια, να έχουμε σκουπίδια σε δύο δόσεις, το δακτυλίδι και το κουτί. Οι απολίτιστοι σαφώς πετούσαν και τα δύο στο δρόμο. Οι πολιτισμένοι, όλο και κάπου βρίσκαμε να τα πετάξουμε.

Kαι μετά…δεν ήρθαν οι μέλισσες…αλλά η νέα συσκευασία. Που για να το ανοίξεις το κουτί, βυθίζεται στο περιεχόμενο τμήμα του καπακίου, με όση βρωμιά έχει. Την πρώτη φορά δίστασα να πιω ένα περιεχόμενο στο οποίο βυθίστηκε ένα βρώμικο τεμάχιο, το ότι το σκούπισα με το χέρι δεν είναι καθάρισμα, προφανώς έδιωξα μόνο τη σκόνη, όχι τα μικρόβια. Σιγά σιγά το συνήθισα αλλά ποτέ δεν το αποδέχτηκα. Κουτιά στοιβαγμένα σε αποθήκες με ποντίκια είμαστε υποχρεωμένοι να τα ανοίξουμε με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο. Η σκοπιμότητα αυτής της ανθυγιεινής συσκευασίας δεν ξέρω ποια είναι. Να μην πετάμε το δαχτυλίδι στο δρόμο? Μα όποιος θα το πετάξει, θα πετάξει και το κουτί στο δρόμο. Να μην πάει χαμένο ελάχιστο αλουμίνιο? Και η υγεία μας? Γιατί πρέπει να πιω και μικρόβια μαζί με το αναψυκτικό μαζί? Ποιος μπορεί να μου απαντήσει? Θα άξιζε να κάνει κάποιος μια αγωγή σε κάποια εταιρία? Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων μήπως θα μπορούσε να ασχοληθεί?

Προσπαθώ να αποφεύγω αυτές τις συσκευασίες αλλά φυσικά δεν είναι πάντα εφικτό. Κάθε φορά μια αηδία με πιάνει καθώς τις ανοίγω. Σας έχει αλήθεια απασχολήσει ποτέ το θέμα?

No comments: