Friday 11 July 2008

Περί αλήθειας


Francois Lemoyne
Time Saving Truth from Falsehood and Envy, 1737
The Wallace Collection, London, UK


Η ειλικρίνεια και η φιλαλήθεια είναι για μένα δύο αρετές που για να τις έχει κάποιος πρέπει να είναι πολύ ισχυρός ως χαρακτήρας αλλά και ως άνθρωπος.Η έλλειψη αυτών των χαρακτηριστικών μπορεί να δικαιολογηθεί κατά τη γνώμη μου μόνο σε ανθρώπους που για να επιβιώσουν και να αναδειχθούν χρειάστηκε η χρειάζεται να εκστρατεύσουν και λίγα ψέματα για να κρύψουν τα κενά της όποιας προσωπικότητάς τους.
Δεν την συγχωρώ καθόλου σε ανθρώπους φτασμένους και ισχυρούς. Είναι τόσο γελοίο να χρειάζεται κάποιος να πει ψέματα ή να κρύψει στοιχεία όταν δεν θα κερδίσει τίποτα ή θα νομίσει ότι θα εξωραΐσει την εικόνα του. Όταν κάποια στιγμή αποκαλυφθούν, το γκρέμισμα της εικόνας κάνει παταγώδη θόρυβο.

Πραγματικά θεωρώ μεγάλη μου κατάκτηση την έλλειψη ανάγκης να λέω το παραμικρό ψέμα ή να κρύβω την πάσα αλήθεια. Δεν έχω πράγματα να κρύψω, δεν έχω ανάγκη να πω κανένα ψέμα, για τίποτα. Πείτε με εγωίστρια, αλλά πραγματικά νοιώθω μοναδική όταν καθημερινά ανακαλύπτω πόσοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να λένε έστω και μικροψέματα.

Ανθρωπο που θεωρούσα ισχυρό, επιτυχημένο, ότι τα έχει όλα στη ζωή του, ξαφνικά τον είδα τόσο χαμηλά όταν ανακάλυψα ότι είχε ανάγκη να κρύψει πράγματα. Θεωρώ τόσο μεγάλη αρετή την αλήθεια και μισώ τόσο πολύ το ψέμα που τώρα αυτός ο άνθρωπος μου φαίνεται πολύ μικρός και ανίσχυρος.

Το ίδιο νοιώθω για τους μεγαλόσχημους που κατά καιρούς αποκαλύπτονται να λένε δημόσια ψέματα. Λες και δεν γνωρίζουν ότι «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο». Αγαπώντας τον ήλιο και το φως, διαλέγω να ζω έτσι που να μη χρειάζομαι κανένα σκοτάδι για να κρύψω οτιδήποτε.




Jules-Joseph Lefebre
"La Vérité" (Truth) 1870
Musée d'Orsay, Paris, France

8 comments:

Anonymous said...

To δημοσίευμά σου φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι είναι γραμμένο από κάποιον με ειλικρινή χαρακτήρα. Οφείλω να σε συγχαρώ, αλλά πολύ φοβάμαι ότι ο λόγος σου αποτελεί εξαίρεση στον ορυμαγδό των ψευδών που μας κατακλύζει καθημερινά.

Εκτός από τα γνωστά κατά συνθήκην ψεύδη, νομίζω ότι η ειλικρίνεια είναι γνώρισμα των ανθρώπων που σέβονται τον εαυτό τους κυρίως. Καμιά φορά όμως, όταν τα συμφέροντα είναι μεγάλα, ο πειρασμός του κέρδους γίνεται τόσο ισχυρός που παραμερίζει βίαια τη συνείδηση του ανθρώπου, οπότε η ειλικρίνεια κατακρημνίζεται.

Αναρωτιέμαι μήπως το ψεύδος είναι μέσα στη φύση του ανθρώπου, με τις γνωστές εξαιρέσεις φυσικά!

Aurora* said...

Γερόλυκε,
το αναγνωρίζω ότι αποτελώ είδος προς εξαφάνιση και γι αυτό χρειάζομαι προστασία :)
Οσο για το αν είναι το ψεύδος στη φύση του ανθρώπου δεν θα ήθελα να το αποδεχτώ αυτό. Είναι μια αδυναμία του όπως κι άλλες πολλές.

Anonymous said...

aurora, θα είσαι πολύ νέα για να το λες αυτό. Σου εύχομαι να μη δεις ποτέ το αληθινό πρόσωπο της πραγματικότητας.

Aurora* said...

Αχ, Γερόλυκε, νέα στην ψυχή μόνο. Και στο ότι συνεχίζω να ονειρεύομαι. Και να ελπίζω.

Aνεμος said...

ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο». Αγαπώντας τον ήλιο και το φως, διαλέγω να ζω έτσι που να μη χρειάζομαι κανένα σκοτάδι για να κρύψω οτιδήποτε.
πόσο επίκαιρο σήμερα είναι

7Demons said...

Αγαπητή μανδάμ,

Δε νομίζετε ότι είναι καιρός να ξαναπιάσετε πάλι τον μλόγκινγκ???
Μας λείψατε.

Aurora* said...

Δαιμόνια και μάλιστα 7, κάτι οι δουλειές, κάτι το dial-up στο εξοχικό, κάτι τα μπάνια, που να γράψω? Ε, λίγη υπομονή ακόμα και θα ρχίσω να διαβάζω πρώτα :)))

7Demons said...

Άντε μπράβο καλό μας και μας έσκιαξες με τόση απουσία...

:-)